torsdag den 15. november 2012

Miss Håndbryg & Dupond & Dupont Brewery: 3

Foto: Martin Goldbach

Miss Håndbryg har den store fornøjelse, en gang om året at brygge en øl med d'Herrer fra Dupond & Dupont Brewery. Eftersom  Lasse og Kristian nu er splittet mellem Århus og København, er der ikke så mange nyheder fra det talentfulde bryggerpar, men kærligheden er åbenbart intakt og der skulle være nye projekter i støbeskeen. Indtil da, må de få indviede nyde deres skotske ale, som både fås med Rom- og Whiskyfadlagring.  Og den er ikke så ringe endda, som de to jyder sikkert vil indrømme. 

Vi bryggede første gang sammen i 2009. Det blev til en sprængfarlig belgisk wit, med ekstra humle! I 2010 bryggede vi en ualmindelig lækker Quadrupel og sommeren 2011 bryggede vi vores tredie øl sammen og den er nu, omsider, ved at være klar, så småt. 

Når man brygger så sjældent sammen, er det om at gøre sig umage, og vores "3" har da rigtignok også været utrolig længe undervejs. I de tidlige måneder af 2011 besluttede vi os for, at vi ville prøve kræfter med en belgisk bret, som vi så ofte har nydt sammen, i form af klassikeren over alle: Orval (min "hvilken øl ville du helst tage med til en øde ø øl") og selvfølgelig Mikkellers It's Alive. Sidstnævnte er efter denne signatur, en af de flotteste øl produceret af et dansk (fantom)bryggeri.

Det der gør belgisk bret til noget særligt er, at den efter gæring lagres i mindst et halvt år ekstra med gærstammen Brettanomyces. Det tager mindst et halvt år for brettanomyces at sætte sine smagsstoffer i øllet, og gærstammen bruger gerne lige så lang tid tid på at integrere smagen i øllet på flaske. 

De smagsstoffer som brettanomyces afsætter (omdanner restsukkeret til alkohol og afsætter i processen smagsstoffer / affaldsstoffer), er bedst blevet sammenlignet med hestedækken. Det er ikke en sur øl, som lambic, men sin helt egen stil. En belgisk pale ale, med de funky noter fra gæren. 

Vi lod vores "3" stå 9 måneder på fad med bret, tørhumlede med en ordentlig skovlfuld Styrian Goldings (som Orval også tørhumler med). Den gærede helt ned i 1003 (Orval har en vægtfylde på 1004 ved flaskning og vand har en vægtfylde på 1000). En Double IPA har f.eks. en vægtfylde på 1012-1020. 

Anyway, alting har en ende (en spoleorm har to). Og nu kan jeg ikke vente længere. Skulle vi gøre noget om, skulle vi have tilsat mere sukker ved flaskningen. Sukker ved flaskning danner kulsyre, og da bret generelt er meget svær at slå ihjel (...er der en snert bret i efterfølgende bryg, tænker man gerne), udvikler den sig til stadighed på flaske og når først kapslen er sat på, er der egentlig ingen steder, at gøre af den overskydende kuldioxid. Derfor var vi meget forsigtige med sukkeret, lidt for forsigtige. For typen skal være perlende af kuldioxid. Frisk og drille tungen med bobler og bret. Det gør den desværre ikke, selv om den om et par år, nok er ved at være der...Men det bliver heldigvis bedre og bedre, måned for måned. Som håndbrygger er det en type der er meget, meget svær at arbejde med. Heldigvis finder man ikke mange øl, med så skøn smag af bret, som vores "3". 

Smagen er autentisk, mere bret end bret og den del er vi super tilfredse med. 

Intet år uden samarbejdsbryg. På tanken netop nu: En tysk-fransk-tjekkisk landøl der er brygget med åbne vinduer og næver fulde af Saaz, franske gærstammer og tyske malte.  Flaskes snart. Det er så vores "4" og etiketten kommer til at se således ud, nogenlunde. 




Navn: 3
Type: Belgisk Pale Ale med Bret. 
Alk: 8 %
Ingredienser: Vand, malt (pale ale, vienna, cara crystal), lys rørsukker, humle (Styrian Golding), gær (3522 Belgian Ardennes, to typer brettanomyces). 
Brygget juli 2011. Flasket april 2012.
Bryg 34