tirsdag den 23. august 2011

Aparte & Ko: Engelsk Barley Wine. Bryg 30, februar 2011.

Design: Diep Nguyen
Aparte & Ko: Der er en ko på isen!

Aparte & Ko aka Helle og Klaus har brygget et par øl sammen. Den første var den noget aparte "Der Der Der Humlet Belgier". Deraf navnet, måske. Vi brygger et par gange om året og skal snart i gang med at tænke på et julebryg: 
Barley Wine er karakteriseret, ved at være en type af øl der virkelig vinder ved lagring. Vores blev brygget for over et halvt år siden og udvikler sig rigtig positivt. Barley Wine er af den sjældne type, som bryggerier holder på bryggeriet tit over et år, for at smagen skal udvikle sig derhen hvor det er ønskeligt: Fyldigt, sødt, harmonisk og komplekst på samme tid. Masser af frugtestere og tørret frugt. Et vist alkoholpræg i smag og realitet er forventeligt. Tit tager det et års tid, inden den høje alkoholprocent træder tilstrækkelig i baggrunden til, at de andre smagsnuancer kan træde frem. 

Der er vores Barley Wine heldigvis på vej, selv om de massive 11,4 % naturligvis vil blive ved at gøre indtryk. Sidste smagsprøve tydede på en meget positiv udvikling og vi håber den er helt på toppen engang i starten af 2012, selv om den bestemt allerede er blevet lækker her på det seneste. 

Typemæssigt går Barley Wine fra ravrød til næsten sort (se herunder): Vores ligger i den mørke ende, uden at den bliver helt sort. Den mørke farve skyldes i vores tilfælde brugen af chokolademalt, der vil træde mere og mere frem under lagringen.
Styrkemæssigt er det meningen at Barley Wine (Bygvin) skal kunne konkurrere med vin og det var da også under Napoleonskrigene at de engelske bryggere fik påbud om, at brygge noget øl der havde nogle af de samme egenskaber som vin, sådan at man ikke havde nødig at importere dyr vin fra fjenden. 

I forhold til amerikansk Barley Wine, er vores humlet med engelsk humle (og ikke i lige så voldsomme mængder, som ved amerikansk Barley Wine), gæret med engelsk gær og der er brugt 9 forskellige malte, inklusive både tør- og flydende malt. Skal nydes over en aften, som en cognac.

Aparte & Ko: Engelsk Barley Wine. Ingredienser: Malt (Pale Ale, Münich I, Münich II, Special B, Cara Red, Cara Crystal, Chocolate, flydende og tørmalt), havregryn, humle (East Kent Golding, Fuggle), gær (1028 London Ale).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar