lørdag den 14. april 2012

Miss Universe 2011.Bryg 38. Oktober 2011. Porter

Design: Anne Degn Christensen

2012 er startet forrygende, her i det lille håndbryggeri. På tankene ligger 4 øl i serien Europa 2012 og lagrer. En Gose, en Dubbel (med M-øl og Schneider), en Blond (med Christiansbjerg humleri) og en Doppio Malto. Ud over det, så ligger der også en belgier med bret (med Dupond & Dupont Brewery) og et andet bret-eksperiment (som jeg ikke helt ved hvor bærer hen). 

Ud over ovenstående, så byder de næste øl i serien på ture til Wales, Skotland, Belgien (med Kamikaze Biru), Tyskland, Frankrig og Baltikum. Den næste øl i serien, bliver sandsynligvis en Berliner Weise og til sommer en Landmandslambic (Kamikaze Biru). Og om en god uges tid brygger Kamikaze Biru (Lasse og mig) Chéf Chili Ale, en lækker og krydret sag til de lune sommeraftener. 

Netop flasket findes også Miss Babooshka (Russian Imperial Stout), der denne gang er sneget sig op på 11,4 % og tilmed har hygget sig med Ghanesisk kastagnebrandy, samt Undskyld! Bryghus Fox Lebensraum (Whisky Dipa) på 9,3 %. Der arbejdes i disse dage med etiket. 

Og mens man venter, kan man hygge sig med en porter. Min Miss Universe-serie er en lang historie. Jeg har hele tiden haft ideen om at brygge en porter til ære for årets Miss Universe. De første 3 år af Miss Håndbrygs historie, bryggede jeg Kaffeporter og det gik galt hver gang faktisk. I oktober bryggede jeg så porter uden kaffe, og det er gået godt! Og sådan bliver det i al fremtid: Porter uden kaffe. Nogle kan finde ud af det (f.eks håndbryggerne fra Dupond & Dupont) og det må så være op til dem at berige fællesskabet med kaffeporter :-)

I denne omgang, bliver der ikke plads til et af de spørgsmål, man som ølkender ofte får, nemlig:  Hvad er forskellen på porter og stout? Men det kan siges, at porteren er blevet sådan nogenlunde, som jeg forestillede mig. Blød og harmonisk, med et godt bid i finalen. Den ligger sig lidt imellem amerikansk porter og engelsk porter. Jeg har prøvet at få mundfylden fra amerikansk porter og har krydret den med de amerikanske humler Simcoe og Chinook, men kun i begrænsede mængde. Dog er den humlet kraftigere end en engelsk porter ville være. Der er desuden tilsat 2 kilo Cara Münich malt, der giver en behagelig balance og sødme. 

Engang imellem bliver man som håndbrygger nødt til at udfordre sig selv, og tage nogle chancer. Ellers står det hele stille, og det er der ingen grund til. Jeg kastede mig derfor ud i, at gære med en gær jeg ikke havde prøvet før. I modsætning til, hvad de fleste tror, så betyder gæren mindst lige så meget for det færdige produkt, som maltprofil og humlevalg gør det. Gæren omdanner (malt)sukker til alkohol og i den proces udskiller gæren en masse affaldsstoffer, som giver øllet smag og karakter. Jeg valgte en gær der er udviklet af en amerikansk håndbrygger. Gæren hedder Denny's Favorite (Wyeast 1450). Den skulle være forholdsvis neutral og give god mundfylde. Det gjorde den også, men selv om gæren havde fået optimale forhold, var det alligevel svært, at få gæret porteren langt nok ned, så valgte alternativt at gære det sidste stykke med en tørgær. 

Miss Universe 2011 blev afholdt i São Paulo i september og Miss Håndbryg fulgte op med den årlige hyldest i oktober. Til stor glæde, var det en afrikaner der vandt denne gang. Nemlig den underskønne Leila Lopes fra Angola. Miss Håndbrygs designer, Anne Degn, valgte et klassisk sort/hvidt billede og det er blevet et rigtig flot resultat. Ja, Miss Håndbryg er bryggeriet med de lækre kællinger!

Navn: Miss Universe 2011
Type: Porter
Alkohol: 7,6 %
Ingredienser: Vand, Malt (Pale Ale 47 %, Cara Münich 100 19%, Münich 9 %, Coffee Malt 5 %, Black Malt 1400 4%, Carafa T1 Special Dehusked 2 %, Liquid Light 14%), Humle (Northern Brewer, Chinook, Simcoe), Gær (Denny's Favorite 1450). En smule chili, en del Leila Lopes. 
Brygget oktober 2011. Flasket december 2011. Bryg 38. Design: Anne Degn Christensen. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar