lørdag den 21. januar 2012

Miss Dublin. Bryg 35, juli 2011. Imperial Irish Ale.

Design: Anne Degn Christensen

I 2012,  kommer Miss Håndbryg til at lege med klassiske europæiske stilarter. De fleste af de kommende øl, får dog et moderne twist og bliver genstand for nyfortolkning, mens andre bliver holdt i helt stramme og klassiske rammer. Det sidste gælder hovedsageligt for de stilarter, der efterhånden er glemt. Eller i hvert fald gemt godt af vejen. 

I 2011 tog jeg lidt forskud på "En håndsrækning til Europa", men det var hovedsageligt en enkelt smuttur til England og Belgien. 

Mere i stil med 2012, bryggede jeg i sommeren 2011 en Imperial Irish Ale på 9,3 %, som jeg lagrede med træ fra et ophugget sherryfad.

Den oprindelige idé kom egentlig ud af, at jeg synes de klassiske og ofte lidt kedelige rødlige irske ales, som man typisk drikker på barer med sparsomt udvalg, er utrolig smukke. Der er lavet en del rødlige ales på de Mezas Vej i 2011. Men jeg ville ikke lave en klassisk irsk ale, for jeg synes ikke typen var interessant nok, i forhold til alt det arbejde der er med at forberede, brygge, flaske osv. Da jeg så siden læste om en engelsk humle, der hedder Bramling Cross, begyndte Miss Dublin at tage form. Bramling Cross har nogle solbær- bæragtige noter, hvis man tilsætter humlen sidst i urtkogningen. Denne egenskab ville jeg koble sammen med en irsk gærstamme (1084 Irish Ale), som giver en tør og frugtig eftersmag og på samme tid er alkoholtolerant.

Det blev nemlig også tydeligt, at jeg ville lave en stærk ale, da jeg fik nys om, at man kunne købe nogle hundrede gram træ fra et ophugget sherryfad. Fadpræg kræver, efter min mening, en forholdsvis høj alkoholstyrke, for at skabe balance. Sherry passede perfekt med Bramling Cross og den frugtige gær. 

Sådan blev det heldigvis også. Masser af frugt og og sherrynoter i duften. Tør og fyldig, frugtig smag, karamelnoter, og stor kompleksitet. Denne Imperial Irish Ale har en elegance, som jeg vil komme til at stræbe efter i andre kommende øl. Nok den mest originale øl fra Miss Håndbryg til dato og nok også en personlig favorit. 
 
Bemærk venligst Anne Degns flotte irske dame. Noget flottere, end mine empiriske feltstudier i den henseende viste, da jeg besøgte Dublin for 3-4 år siden. 

Navn: Miss Dublin
Type: Imperial Irish Ale
Alkohol: 9,3 % 
Ingredienser: Malt (Maris Otter Pale Ale 66 %, Liquid Light 14 %, Cara Red 5 %, Cara Amber 5 %, Vienna 4%, Cara Crystal 1 %), havregryn 2%, humle (Brewers Gold, Bramling Cross), Gær (1084 Irish Ale). Har lagret 2 måneder med sherryfad. 
Brygget juli 2012. Bryg 35. Design: Anne Degn Christensen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar