søndag den 2. december 2012

X-Miss 2012


Design: Anne Degn Christensen

Historien om X-Miss er historien om en kvinde, der ikke kan finde den rette hylde. Eller, hendes brygger kan i hvert fald ikke.

X-Miss er i mine øjne, en af Anne Degn allerbedste etiketter. Underholdende, actionpacked, flot og varm. Og så er hende X-Miss der lidt sød (Anne kalder hende Kryds-Miss).

Da jeg startede med at brygge, tilbage i 2008, var X-Miss 2008 min kun anden øl. Lasse Ravn fra Dupond & Dupont Brewery var med, da den blev brygget. Rigtig meget gik galt. Det hele stoppede under filtreringen og vi måtte nærmest på stedet opfinde en ny måde, at få hevet sukkeret ud af malten.

Det blev dog også en noget mærkelig øl. Det skulle have været en belgisk dubbeltype, men jeg var lidt for tricker happy med de mørke malte og den blev kulsort og smagte hen ad porter, men med de typiske smagsnoter fra belgisk gær. Desuden blev den riiigelig krydret med stjerneanis.Alt i alt, en underlig fisk, men der blev hentet en del erfaring. 

2009 har jeg ingen erindring om, men X-Miss 2010 var en vellykket slags IPA, hvor der i masken blev brugt rigelig mængder havrebryn og flækket byg. Humlingen var chinook og cascade og hele herligheden blev lagret på træ. Det blev en a Miss Håndbrygs bedste øl. Derfor ville jeg også lave den i 2011, men et gik galt under lagringen med træ, for der kom eddikesyre i øllet. Den findes egentlig stadigvæk, på fadet, hvor den hygger sig med en masse kirsebær...og en god portion bret. Den er blevet sådan lidt flamsk red ale idet...Aner ikke om den kan flaskes, men en dag finder jeg ud af det. 

Året X-Miss er den fjerde øl i min Europaserie. Det er en øl, der er inspireret af mine rejser i Italien.Vinlandet Italien er netop i disse år gennem en udvikling, hvor det ene lille bryggeri efter det andet skyder op. Og både i Milano og Rom, findes nogle af europas mest interessante ølbarer og butikker. 

Traditionelt har det stort set kun været pilsnerøl, som italienerne havde mulighed for at drikke. Og så deres Doppio Malto, som er en slags bock, med lokalt særpræg. Jeg har brygget den med en tysk alegær, der minder om lagergær. Den er ukrydret, men der er tilsat lidt cognac ved flaskningen. Der er brugt 6 malte og centraleuropæiske humler. Ligger meget godt i tråd, men mange af de italienske Doppio Malto, jeg har prøvet. Men for entusiasten, er her ikke meget at hente. En god tørstslukker til julebordet. Vi må se hvor X-Miss skal hen i 2013, men det bliver nok den trælagrede IPA der vinder igen.

Navn: X-Miss 2012
Type: Doppio Malto
Alk: 7,3 %
Ingr: Malt (Pilsner, Cara Pils, Münich, Biscuit, smoked, umaltet hvede), humle (Tettnager, Hallertauer), gær 1007 German Ale). Tilsat Cognac ved flaskningen.
Brygget april 2012. Flasket juli 2012.
Bryg 44
Design: Anne Degn ChristensenIngen kommentarer:

Send en kommentar