torsdag den 13. december 2012

Miss Burlesque, Bière de Garde

Design: Anne Degn Christensen

Tusind tak til Anne for denne super fantastiske etiket. 

Så gøres der plads i kalenderen, til de 3 sidste øl i Miss Håndbrygs Europa-serie: Europa 2012: En håndsrækning til Europa. På lørdag brygges Baltisk Porter (med et ekstra skud røg) og endnu senere på året, bliver der plads til de to tyske lokale specialteter Gose (fra Leipzig) og Berliner Weisse. Så er vi oppe på 12 og mere om det, i Miss Håndbrygs nytårstale (jo jo). 

Der lægges dristige planer for 2013. Navne og øltyper sættes sammen. Jeg har planer om et smukt firkløver: smoked blonde, smoked dubbel, smoked tripel, smoked quadrupel. 

Og jeg har også nogle flotte misser i baghånden, hvis jeg kan få Miss Håndbrygs designer, Anne Degn, med på den. Miss Mile High Club. Miss Temporary Secretary.  Blyanter, til at holde det lange hår på plads. Den sidstnævnte, må blive en flertydig øl. Sød og bitter på samme tid. Med andre ord: Amerikansk Barley Wine. 

Der er jo det snedige ved år, at de kun har 12 måneder og det er et problem, når man har rigtig mange planer. Der skal bestemt være plads til samarbejdsbryg. Det er dobbelt så sjovt at være flere om det! Kamikaze Biru skal følge op på Skorstensfejerstout (og måske tage et kig i den gærtank med Chili Ale, vi har stående allerede), Aparte & Ko er snart på vej med en Ginger IPA, men skal også brygge i 2013. 6. januar brygger Miss Håndbryg med Christian fra Christiansbjerg Humleri (American Pale Ale). Så er der gutterne fra Undskyld! Bryghus? der gerne vil lave en røget ale med bret. Miss Håndbryg skal også brygge med M-Øl og Jens Schneider (er de mon med på en røget tripel: Tripel Penetration). Og sidst men ikke mindst Miss Dupond(t) 5, med Dupond & Dupont Brewery. 

Og der skal jo også være plads til et par gamle kendinge fra Miss Håndbryg: Der bliver både brygget Miss Lam og Miss Nurse i 2013. 

Og så er det vist på tide, at en af Miss Håndbrygs flotteste misser bliver præsenteret. Miss Burlesque. Jeg fik idéen til Miss Burlesque, da jeg fejrede min 40 års fødselsdag i Montmartre i Paris. Jeg havde min daværende og smukke kæreste med og der blev ikke tid og lejlighed til varieté i den klassiske franske stil. Men det er et spændende og smukt kvarter og en anden gang, vil jeg gerne opleve lidt mere absint og måske en enkelt varieté forestilling eller to. 

En anden inspirationskilde til Miss Burlesque, er de gange, hvor jeg har slæbt en mystisk fransk øl med hjem, enten fra Paris eller fra den lokale Skjold Burne (dengang de kunne noget med øl i Århus). Det er ikke så tit, at man har lejlighed, til at smage en rigtig Bière de Garde (øl til at gemme). Der findes større franske bryggerier, der kalder sine øl Bière de Garde, men uden at have det landlige strøg, man finder i de mere sjældne franske gårdbryg. 

Den tredie inspirationskilde er Dita von Teese. Dette ikon, blandt alle internationale gentlemen. 

Bière de Garde, er egentlig den eneste originale franske øltype. Man kan sige, at det er en mørkere udgave af Saison, der har sit udspring i det sydlige Belgien. I en Bière de Garde, skal der være mere restsødme, den skal være mørkere, der skal være en rest af karamel. Og som Saison skal den smage virkelig godt / ad helvede til. Hemmeligheden ligger i gæren, der kan tåle høje temperaturer. Når først øllet er på flaske, har det godt af, at stå længe ved lave temperaturer. Til at gemme. Udvikler sig langsomt. Miss Burlesque blev brygget i juli måned, og kan drikkes allerede nu. Jeg aner, ærlig talt, ikke hvordan den udvikler sig. Vi får se. Allerede nu fremstår den autentisk. Det er jo fantastisk, at det kan lade sig gøre, at lave fransk gårdøl i Århus. Til jul, bliver der sendt Bière de Garde til Frankrig (Nina og Edouard) og mon ikke det er første gang, at der bliver sendt Bière de Garde fra Danmark til Frankrig?

Og hvordan er hun så, denne underfundige danserinde? Mørkgylden. Funky noter i næsen, som forventet. Let i munden. En lille snert karamel, bitterhed, og det lange landlige strøg af gårdsplads. Man kan næsten høre køerne mu-he, hvis ikke det lige var for den høje musik i Montmartre. 

Navn: Miss Burlesque
Type: Bière de Garde
Alk: 8,8 %
Ingr: Vand, malt (Pale Ale, Münich, Vienna, Cara Red), lys kandis, humle (Perle), gær (3725 Bière de Garde)
Brygget juli 2012. Flasket september 2012. 
Bryg 46
Design: Anne Degn Christensen. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar