mandag den 25. februar 2013

Miss Saison

Design: Anne Degn Christensen

Miss Saison blev den sjette øl i min Europaserie 2012. Saison er en gammel øltype, der er blevet meget moderne de senere år. 

Den har sit udspring i Valonien i det sydlige og fransktalende Belgien. Lige på den anden side af grænsen til Frankrig, finder vi dens lidt mørkere og fyldigere søster, Bìere de Garde. 

Saison var oprindeligt en øl, der kunne nydes af høstarbejderne under høsten. Det var vigtigt, at gårdene havde noget ordentlig Saison, så man kunne tiltrække noget ordentlig arbejdskraft. Dengang lå Saison på ca. 2-3,5 % i alkoholvolumen. I dag ligger en klassisk belgisk Saison på ca. 6 %. 

Miss Håndbrygs Saison er klassisk, men vi har skruet lidt op for alkoholstyrken, men det er der ikke nogen der ligger mærke til, før man rejser sig. Vi har nemlig, i vanlig stil, været særdeles generøs med humlen. Jeg har således humlet Miss Saison med 200 gram Styrian Golding (pr. 20 liter), denne centraleuropæiske noble humle, der giver bid. Og så naturligvis appelsin og koriander. Appelsin og koriander i behersket omfang, da jeg gerne ville, at de pebrede og - i det hele taget krydrede noter fra gæren - træder frem. 

Miss Saison blev brygget med åbne vinduer midt på sommeren og er gæret meget, meget varmt, for at få masser af funky noter frem. 

Maltskråen er klassisk. Pilsnermalt med lidt vienna på sidelinien. 

Den fremstår klassisk, mere interessant end de danske eksemplarer på typen jeg har smagt og en smule mere funky. Gode sager, men ikke kun til tørst under markarbejde!

Foto: Øyvind MøllIngen kommentarer:

Send en kommentar