mandag den 27. september 2010

Miss Small Beer 1 (Small Beer med appelsin og koriander, bryg 20)

  
Design: Anne Degn Christensen
"Det tynde øl" er blevet en betegnelse for noget der ikke er lige så godt som "noget andet".Og det er det i reglen heller ikke. Hvad de færreste ved er, at begrebet har sin oprindelse i en traditionel ølproduktion. I gamle dage, på de små gårdbryggerier, bryggede man typisk "det gode øl" (eller bare godtøl) og "det tynde øl" Godtøllet var det kostbare øl som man gemte til specielle lejligheder og "det tynde øl" var det som man drak til hverdag. 

Miss Håndbryg er gået i gang med en serie af "det tynde øl" eller "Small Beer" som det hedder i bryggersprog. Og hvad er det tynde øl så? Kort sagt laver man en øl på basis af maltingredienserne fra en anden øl, mens man alligevel har alt sit udstyr fremme og arbejdsprocesser i gang. Jeg bruger serien af Small Beers til at eksperimentere. På samme tid håber jeg på en spændende serie af lette frokostøl, der i alkoholstyrke ligger under pilsner, men i smagsindtryk ligger væsentlig over. Serien kan også drikkes inden maden af champagneglas og pirrer således smagsløgene og forbereder nyderen til mere tunge sager. Som læseren vil bemærke, så har Anne Degn til denne serie af frokostøl valgt at lade Missen lægge sig på bordet, med den kendte frokostdug.

Det første forsøg leger med appelsin og koriander. Jeg har tilsat korianderfrø og appelsinskal under urtkogningen.  Appelsin og koriander er ikke fremmed for ølbrygning. Belgiske witbiers (hvedeøl) er ofte tilsat både appelsin og koriander. Dette giver en friskhed til øllet og henvender sig lidt til folk der synes at øl kan være tungt og humlebittert. Derfor har jeg også valgt en fransk Blanchegær der tilføjer øllet en rund velsmagende lethed, som man kender det fra hvedeøl.

Der er flere der synes at Small Beer 1 er blevet mere velsmagende end Miss Saison, hvis maltrester Miss Small Beer 1 er lavet på. Jeg er tilbøjelig til at give dem ret. Den har en perlende friskhed af appelsin og hvedegær og virker umiddelbart letdrikkelig og underholdende. Og med sine 3,8 procent er den også velegnet som læskende og svalende tørstslukker og mineralopbygger efter pligtløbeturen.

Miss Small Beer er humlet med Pioneerhumle, som har den fordel for dyrkeren, at den kun vokser i 2/3 højde af andre humlesorter. hvilket gør den nemmere at høste. Det er en engelsk krydret humle, som kan minde om den mere kendte East Kent Golding. 
Jeg glæder mig til at se hvordan de kommende Small Beers udvikler sig, men (må jeg indrømme) der er allerede gode Small Beers på vej. 

Til ølnørden: OG: 1030. FG: 1004. Alk 3,8 %. Malt som Miss Saison. Humle: Pioneer. Tilsat 500 gram belgisk kandis under urtkogningen. Gær: Blanche fra Brewferm. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar