mandag den 1. november 2010

Der Der Der Humlet Belgier (Humlet Belgier, bryg 21)


Venskabsbryg med Helle Martens
I kølvandet på den amerikanske ølrevolution i 90'erne blev der udviklet en række nye øltyper. Amerikanerne er ikke fastholdt i hundrede år gamle traditioner omkring hvordan man laver øl. I kølvandet på de potente amerikanske bryggerier, fulgte stilarter der også har vundet udbredelse blandt de mere eksperimenterende danske bryggerier, så som Mikkeller og Amager Bryghus. 

En af de nyere stilarter, som man ikke ser så meget herhjemme endnu, er at brygge belgiske amerikanere. Belgisk gær, amerikanske humletyper. 

Inspirationen til" Der Der Der Humlet Belgier", stammer fra sene smagninger af Smisjes Dubbele IPA http://smisje.belgianbeerboard.com/images/bieren/smisjeplus.jpg med min gamle kollega og ven Helle på Ris Ras i Århus. Det har længe været en af ynglingsøllene. 

Da Helle og jeg besluttede at brygge en øl sammen, var det egentlig først Helles ønske at vi skulle brygge en kick-ass stout ( jep- hende kender jeg :-)). 

Sagen var imidlertid den, at vi skulle brygge i juli måned og temperaturen i lejligheden på 4. sal på de Mezas Vej nåede op omkring de 27-30 grader. Ikke optimale gæringstemperaturer for en heftig stout. Gærer øllet ved for høje temperaturer udvikles estere, som giver en bismag af tyggegummi (banan, frugt). Disse smagsnuancer kan være direkte ønskelige i andre typer af øl (f.eks. tysk weissbier). Vi havde ikke lyst til at brygge weissbier, og valget faldt derfor på en humlet belgier, hvor den høje gæringstemperatur ikke burde være et negativt modspil til øllets smag. 

Så meningen var at brygge en knastør belgisk IPA med masser af amerikansk humle og en smule bubblegum og hestestald.  Sådan blev det ikke helt. Vi var ikke fedtede med den amerikanske humle (Cascade og Nugget) og vi brugte også en belgisk Pale Ale gær (Leuven gær). Men jeg havde bestilt en fyldig ny malttype "Abbey Malz" (der er kun brugt et kilo) og den har tilført en dybde og sødme til øllet, som egentlig ikke er tilsigtet, men bestemt klædelig. Så ved man dét. Det er ikke blevet så vild en øl som tilsigtet, men velsmagende det er den. 

Man får lyst  at pege og sige Der Der Der Humlet Belgier.

Til nørden: Alk: 8,7 % (OG 1082, FG 1016)
Ingredienser: Vand, Malt (Pale Ale-, hvede-, abbey-), havregryn, belgisk kandis, Humle (Hersbrucker, Pioneer, Cascade, Nugget) gær (Leuven Pale Ale 3538).
Bryg nr. 21. Brygget 18. juli 2010.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar