torsdag den 9. december 2010

At brygge med venner (Small Beer 2 & 3 - bryg 22 & 24)

Fotos: Claus Jensen


Når man er mere end glad for øl, så er det dejligt at have ligesindede. Man mødes på byens bedste ølsteder (i Århus: Cockney Pub, Fairbar og Ris Ras) og har de samtaler man nu engang har med sine venner, mens man nyder en øl - og måske endda en whisky. Så udveksler man det der er let og det der er tungt, mens man ind i mellem dvæler ved en - som oftes - stout, IPA eller belgier. At brygge med sine venner er gode tider, selv om det også er hårdt arbejde. Man er sammen en hel dag og det kan være svært at nå ned i dybderne, for man skal jo hele tiden sørge for at mæsken ikke kommer over 68 grader og eftergydningsvandet ikke over 79 grader. Men det er en dejlig let måde at være sammen på, mens man drikker stout, IPA og belgiere. 

Lasse var med ved mit andet bryg (X-Miss 2008) og Kristian ved mit tredie (Miss Chinook) og de herrer -der siden stiftede Dupond & Dupont Brewery- har mangen en gang været forbi de Mezas Vej, når her lugtede lidt af savsmuld.

Helle er en af de kvinder jeg kender med allerbedst smag i øl.Når vi alle fem er til ølfestival (sammen med Claus Jensen der har taget disse billeder) så er vi med få undtagelser enige om at skille skidt fra kanel (Helle synes ikke at røg og surhed er kanel). 

Helle og jeg har brygget Der Der Der Der Humlet Belgier og nu hvor vi var i gang, så lavede vi også en Small Beer, som jeg (noget ubeskedent) døbte small beer 2. Vores fokus var at brygge en rigtig god belgier (hvilket lykkedes) og det gjorde at vores Small Beer fik lov til at passe sig selv i et par timer med en ordentlig pose Nugget-humle (og en smule Nothon-humle), mens vores belgier kølede ned og vi kæmpede med manglende vandtryk på fjerde sal. Vi gærede den med tørgær: Safbre WB-06 som er en hvedegær.

Helle synes den er blevet mærkelig. Lasse synes den smager som vand med humle. Jeg siger: Drik den bare direkte af flasken, så er den faktisk en super oplevelse - af en øl på 3 % at være. 

Helle og jeg har planer om at brygge heftig stout i juleferien, det glæder jeg mig til. 

Dupond, Dupont og jeg har en Quardrupel  stående på  gæringstank. Der har den faktisk stået siden den blev omstukket - og det gjorde den i september et par uger efter brygning. Det er en heftig belgier på nok over 10 % og vi skal snart flaske den. 
Også her lavede vi en Small Beer. Den er faktisk blevet vellykket. Vi brugte selvfølgelig maltskråen fra vores Quardrupel og krydrede med polsk humle (Lupenski), engelsk gær (London III) og halvanden kilo blåbær i anden fermentering. Det er blevet en rigtig frisk og lækker øl, med farve af blåbær og 2,9 %. Blåbær er også klart i smagen, men den kunne sagtens have trukket mange flere bær. 

Small Beer kan man bruge til at lave eksperimenter og her lærte vi at blåbær og engelsk gær giver en lækker blødhed til øllet - men at man lige så godt kan give den fuld skrue. 

Mens jeg skriver disse linier, modner Kristian, Lasse om min Quardrupel og der sker faktisk også noget andet i hjørnet med gærtanke. Her står også en anden tank, nemlig en med Seahorse Lebensraum IPA som er en amerikansk / engelsk IPA og som jeg har brygget med Claus og Anders. Vi kalder os samlet for Undskyld! Bryghus? Men det er en anden sag og en anden øl.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar