lørdag den 26. februar 2011

Jagten på den perfekte juleøl (X-Miss 2010, bryg 25)

Design: ANNE DEGN CHRISTENSEN
I Danmark har vi en meget stærk tradition for julebryg. Vi var et af de første bryggerlande, der opelskede traditioner inden for bryg, der særlig egnede sig til jul. Efterhånden som Danmark er blevet et ølland der også - ind i mellem - kan måle sig internationalt, så er vores forskellige julebryg noget der bliver lagt mærke til. 

Det (i følge ratebeer) 39. bedste bryggeri i verden, amerikanske "The Bruery" har lavet en øl de kalder "Rugbrød" inspireret af den skandinaviske tradition for julebryg. http://www.ratebeer.com/beer/the-bruery-rugbrod/111173/

Derfor må selv et lille håndbryggeri tænke sig om, når man indtræder i traditionen med julebryg. De første to år i håndbryggeriets virke, 2008 og 2009 prøvede jeg mig frem med forskellige krydderier og belgisk gær. Jeg synes ikke det blev specielt godt. Belgisk stil kræver en masse omtanke, hvilket jeg åbenbart ikke formåede på det tidspunkt. Min julebryg har altid fået mest ros pga. Annes fantastiske og - skal det nok vise sig - tidsløse etikette. Jeg elsker den Miss:-)

I 2010 sadlede jeg om. Jeg besluttede at lave et alternativt til de søde danske juleøl og ville lave en helt anden juleøl end den jeg plejede. 

Jeg satte en enkel og forholdsvis elegant maltprofil op, bestående af pale ale malt og cara münich og forsøgte at give fylde med havre og umaltet byg. Jeg ville give den rigelig bitterhed, så brugte chinook humle i starten af urtkogning, men ville have masser af duft og humlelækkerier, så brugte cascade sent i forløbet. Og smed så også 100 gram cascade i gærtanken under anden fermentering. 
Jeg ville dog ikke lave en IPA og selv om øllet blev bittert, så synes jeg at det blev balanceret. Jeg tilføjede nemlig lidt chili for varme og gav julebryggen masser af træ under lagringen. Gærede med 1272 American Ale. 

X-Miss 2010 har fået masser af ros og jeg er selv rigtig glad og stolt over den. Nu har jeg skabelonen til X-Miss 2011. Jeg beholder maltprofilen og humlesammensætningen. Lidt mere chilivarme (det var meget sparsomt), lidt mindre træ (det var måske lidt overdrevet), lidt kanel, og lidt mere alkohol, så bliver det også jul næste år.

X-Miss 2010 kunne bruges som en sorbet der forfriskede smagsløgene mellem retterne. Det er et glimrende udgangspunkt jeg vil huske, når jeg til august-september igen forsøger mig ud i denne gamle tradition.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar