torsdag den 26. maj 2011

Miss Dupond(t) 2: Quadrupel. Bryg 23, september 2010


Ca. en gang om året brygger jeg med de to bryggere fra Dupond & Dupont Brewery. Første gang var sommeren 2009 hvor vi lavede en humlet og sprængfarlig belgisk wit. Sidste sensommer lavede vi en Quadrupel, og på et tidspunkt til sommer, skal vi lave en lys belgisk ale med brettanomyces, noget hen ad Orval, men lidt kraftigere.

Quadrupel er for mig øllets Rolls Royce, og selv om jeg er vild med imperial stout, lambic, flanders, ipa og barley wine, så synes jeg Quadruplen er den øl der mest hensætter mig i benovelse og fordybelse. Vores Quadrupel er måske også den øl, som jeg er mest stolt af, af alle dem der er blevet brygget på de Mezas Vej.

Quadrupel som type, er karakteriseret ved at være en mørk, stærk belgisk ale. Den bliver brygget med en god portion malt i mæskningen, sparsomt humle i urtkogningen. Under urtkogningen får den til gengæld masser af belgisk kandis, der både bidrager til den sødlige komplekse smag, samt til den varmende alkohol.

Vores "Q ", er en kraftig sag på 10,4 %. Vi lod den lagre på tank i næsten 4 måneder inden vi tappede den på flaske. Den var drikkebar umiddelbart derefter, men de mange måneder i det mørke skab har gjort den godt og lige nu blomstrer den (godt man stadig har nogle få flasker).

Ved ophældning opfører den sig belgisk. Skummet falder dog forholdsvist hurtigt, på grund af de høje procenter. En duft af blomme, svedske og daddel. Fyldig smag, der leger lidt med den høje alkoholprocent. Du mærker den et øjeblik og derefter er der den søde, lange eftersmag, med kun en anelse snert af bitterhed fra mørk chokolade. En kompleks øl. 

Det er lykkes os at lave en meget typerigtig Quadrupel, hvilket ikke er helt nemt. Kristian Løwenstein gjorde en del research inden og kom med et fremragende udkast til opskrift. Lasse og jeg bidrog så med nogle af de ting, som vi er gode til. Et rigtig godt samarbejde og en øl vi er meget stolte af.

Dupond & Dupont Brewery og Miss Håndbryg: Quadrupel 2010: Malt (pilsner-, cara münich-, special b-, og chocolademalt), kandis, demerera sukker, havre, humle (northern brewer, perle), gær (1388 Belgian Strong Ale). 10,4%. Brygget september 2010.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar